Fan van Oranje
Nieuws

Ronald Koeman laat zicg gaan en zegt "Voetbal gaat hieraan kapot"

Ronald Koeman is na de wedstrijd op de persconferentie woest over de strafschop die Engeland kreeg in de eerste helft van de halve finale van het EK. Volgens Koeman gaat het voetbal 'kapot' aan dergelijke beslissingen van de VAR. Nederland strandde uiteindelijk in de halve finale dankzij een doelpunt van Ollie Watkins in de extra tijd: 1-2.

In de veertiende minuut kwam de bal in het strafschopgebied bij Kane. Hij nam de bal uit de lucht en schoot over. Vlak nadat de bal zijn voet had verlaten, werd hij op de voet geraakt door Dumfries. Kane ging naar de grond, waarna arbiter Felix Zwayer door zijn videoscheidsrechter werd geadviseerd om de beelden te gaan bekijken. Zwayer had wat bedenktijd nodig, alvorens de bal op de stip te leggen. Dumfries kreeg een gele kaart.

Koeman baalt van VAR Beslissing.
Kane ging zelf achter de bal staan voor de strafschop. Hij schoot laag raak in de linkerhoek; doelman Bart Verbruggen zat nog dicht bij de bal, maar kon de inzet niet keren. Daarmee zorgde Kane voor de 1-1, na de eerdere openingstreffer van Xavi Simons. “Dit is een typische beslissing van een VAR… Wat moet je doen als verdediger? Dit is geen penalty", vertelde Koeman op de persconferentie. "Dit is een typische beslissing van een VAR…”

“Wat moet je doen als verdediger? Dit is geen penalty. Voetbal gaat kapot door dit soort beslissingen, vanwege de VAR.” Koeman was ook over de gehele wedstrijd bezien niet blij met het optreden van Zwayer. Net als zijn spelers had hij soms geen idee waar Zwayer mee bezig was. “Ik vond dat hij voor heel lullige dingetjes floot. Als de spelers van Engeland zich in eigen land zo laten vallen wordt er niet voor gefloten, maar vandaag gebeurde dat wel. Er waren heel veel momenten dat er gewoon niets aan de hand was.”

NOS-analist Pierre van Hooijdonk uitte zijn frustratie na afloop al richting Zwayer. “Scheids Felix Zwayer, VAR Bastian Dankert... Die kunnen op de zwarte lijst”, zo vertelde de oud-aanvaller. “Echt vreselijk. Niet alleen in de eerste helft, maar ook in de tweede helft. Bij een aantal momenten... Een duel van Cody Gakpo in de tweede helft was gewoon heel fair, maar toen floot hij ook weer. Dat zijn momenten die bepalend zijn geweest voor deze wedstrijd.”

Toch beseft Koeman dat het Nederlands elftal de schuld niet op de scheidsrechter af kan schuiven. “Dat is niet waarom je verliest; je verliest omdat zij een geweldige tweede goal maken. Maar bij momenten vond ik dat de scheids veel te makkelijk floot voor overtredingen die geen overtredingen waren.”