Fan van Oranje
Nieuws

Ronald Koeman blijft vertrouwen houden in Mephis Depay als spits

Bondscoach Ronald Koeman blijft vertrouwen houden in Memphis Depay als spits van het Nederlands elftal. Koeman ziet Depay als zijn spits en hij lijkt woensdag in de halve finale tegen Engeland niet voor een combinatie te kiezen van Memphis Depay en Wout Weghorst. De bondscoach trekt zich, terecht, weinig aan van de kritieken over zijn functioneren. Hij weet ook dat er in Nederland zo’n 16 á 17 miljoen bondscoaches zijn die het allemaal beter weten.
Ronad Koeman 2

Koeman zei "Memphis kan beter, maar dat ligt ook aan anderen. Hij is onderdeel van het team. Soms wordt hij in moeilijke situaties aangespeeld. Dat wil hij zelf ook, maar het kan beter. Dat heeft ook met het elftal te maken", vertelde Koeman op een persmoment in Wolfsburg, geciteerd door het medium NU.nl. "Iedereen heeft zijn mening en roept wat. Maar ik ben degene die de spelers elke dag meemaakt en op trainingen dingen ziet die anderen niet zien."

Depay startte elk van de vijf EK-duels in de punt van de aanval en dat resulteerde nog maar in één doelpunt, in de groepsfase tegen Oostenrijk (2-3). Koeman kent de aanvaller al uit zijn eerste periode als bondscoach, toen hij een dragende kracht van Oranje was. De bondscoach beseft dat Depay veel krediet heeft. "Maar ik vind ook dat hij dat verdient. Memphis is mijn spits. Een voetballende spits. Of de oude Koeman hem had gepasseerd? Nee, dat heeft niets te maken met hoe ik tien jaar geleden was en nu ben. En ik heb hem toch een aantal keren gewisseld? Anders had ik dat ook niet gedaan."
Memphis Depay3

Volgens Koeman heeft het Nederlands elftal een goede Depay nodig en moet de aanvaller dus ook kritisch op zichzelf zijn. "Natuurlijk. Als je uiteindelijk Europees kampioen wilt worden, dan heb je de spelers nodig die iets extra's hebben. Ik vraag hem ook weleens onze diepe spits te zijn, zoals hij dat bij Atlético Madrid was toen hij speelde, met Antoine Griezmann in zijn rug. Dat moet hij toevoegen aan het spits zijn. Dus niet alleen inzakken en willen meevoetballen. Dat betekent dat er anderen diep moeten gaan", aldus Koeman.