Fan van Oranje
Nieuws

Oranje vol vertrouwen naar het EK

Vol vertrouwen reist het Nederlands elftal af richting Duitsland. Maandagavond werd ook de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK winnend afgesloten. In de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland was Oranje met 4-0 te sterk.

Met oranjeponcho’s en winterjassen namen de supporters plaats in Stadion Feijenoord. Het weer zat niet bepaald mee in Rotterdam. Geen zomeravondvoetbal  tijdens de uitzwaaiwedstrijd, maar herfstachtige taferelen. Bondscoach Ronald Koeman wilde daar voorafgaand aan de wedstrijd echter niet te zwaar aan tillen. Sterker nog, hij zag er wel de voordelen van in. “Het veld zal lekker snel zijn. Ik verwacht dat wij daar meer profijt van hebben dan de tegenstander.”

Dat beloofde wat voor de wedstrijd. Na de 4-0 overwinning van vorige week op Canada was Oranje er veel aan gelegen om ook van IJsland te winnen, om zo met een goed gevoel af te reizen naar Duitsland. Dat gevoel kreeg in aanloop naar de wedstrijd nog wel een flinke tik te verwerken, door het wegvallen van Teun Koopmeiners. De Atalanta-middenvelder stond aanvankelijk op papier om te starten, maar moest na de warming-up geblesseerd afhaken. Jerdy Schouten was zijn vervanger. 

De PSV-middenvelder vond zijn clubgenoot Joey Veerman en Tijjani Reijnders aan zijn zijde. Laatstgenoemde ontbrak nog tegen Canada, maar Reijnders sloot vrijdag aan in het trainingskamp van het Nederlands elftal. Verder ruimde Koeman basisplaatsen in voor onder meer Xavi Simons en Cody Gakpo. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Canada mochten alleen doelman Bart Verbruggen en aanvaller Memphis Depay blijven staan.

Oranje had van meet af aan het betere van het spel. IJsland had geen zin om als kanonnenvoer te dienen en hield de ruimtes achterin klein. Dat weerhield Nederland echter niet om daar tussendoor te spelen. Zoals na een klein kwartier, toen Joey Veerman met een steekpass Memphis Depay wegstuurde. Hij omspeelde Bjarki Bjarkason, waarna doelman Hakon Valdimarsson de inzet maar net tot hoekschop kon verwerken. Uit die corner kopte Nathan Aké naast.

Depay was even later opnieuw dicht bij de openingstreffer. Een lange bal van Aké werd voorgegeven door Denzel Dumfries. Doelman Valdimarsson greep maar half in, waarna Depay met een omhaal het doel onder vuur nam. Zijn inzet ging maar net naast. Zo was het wachten op het eerste doelpunt van Oranje. En daar hoefden de fans niet lang op te wachten, want twee minuten na de gemiste kans van Depay opende Simons de score. Met een bekeken crosspass bediende Veerman Dumfries. De rechter wingback gaf de bal voor, waar Simons de bal eenvoudig binnen kon werken. Voor de Leipzig-middenvelder was het zijn eerste doelpunt in Oranje. 

 

Het bleek de opmaat naar een fijne voetbalavond, waarin Oranje IJsland continu de wil oplegde. De verdediging stond als een huis en veel duels werden in Nederlands voordeel beslist. Het was nagenoeg eenrichtingsverkeer richting het IJslandse doel. Oranje joeg op de 2-0 en kwam via Gakpo en Depay (2x) aardig in de buurt, maar een tweede treffer voor rust bleef uit. Vlak na de pauze viel die goal wel. Een hoekschop van Veerman werd door Schouten verlengd, Aké kopte richting het doel, maar het laatste zetje werd gegeven door Virgil van Dijk die, net als tegen Canada, met het hoofd scoorde. 

Ondertussen bracht Koeman een paar verse krachten binnen de lijnen. Micky van de Ven verving Aké, terwijl Georginio Wijnaldum binnen de lijnen kwam voor Schouten. Stefan Thordarson liet het Nederlandse publiek - en doelman Bart Verbruggen - nog even schrikken met een knal van afstand, maar zijn inzet spatte op de paal uiteen, terwijl Sverrir Ingason net naast kopte na een vrije trap vanaf de rechterflank.

Met Jeremie Frimpong, Donyell Malen en Lutsharel Geertruida in de ploeg voor Dumfries, Simons en Gakpo ging de wedstrijd het laatste kwartier in. De invallers zorgden direct voor dreiging. Malen pakte een doelpunt mee, nadat hij met een uitstekende bal van Depay de diepte in werd gestuurd. Oog in oog met de IJslandse doelman aarzelde de Dortmund-aanvaller niet en schoot de 3-0 binnen. Luttele seconden later dacht Depay de 4-0 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege een handsbal van Veerman in aanloop naar de treffer.

Het was direct de laatste actie van Depay, die in de slotfase werd vervangen door Wout Weghorst. En net als zo vaak de laatste interlands bleek de Bornse spits een goudhaantje voor het Nederlands elftal, want met een doelpunt in de blessuretijd bepaalde hij de eindstand op 4-0.

Bron; www.onsoranje.nl