Fan van Oranje
Nieuws

Ondanks de uitschakeling rinkelt de kassa bij de KNVB

De droom van het Nederlands elftal om dit EK te winnen is voorbij. Ollie Watkins gooide roet in het eten door vlak voor tijd de winnende treffer binnen te schieten. Toch houd de KNVB een flinke duit over aan het toernooi want de bond kan bijna 20 miljoen bijschrijven.

Op de site van Voetbalprimeur is te lezen hoe de verdeling van het prijzengeld is.

De UEFA maakte direct na de loting in december 2023 bekend dat de prijzenpot voor het EK 2024 uit 331 miljoen euro bestaat. Dit is exact hetzelfde bedrag als tijdens het EK 2021, maar nog steeds een record. In 2016 mochten de deelnemende landen 301 miljoen euro verdelen.

Dit verdient Oranje op het EK
Alle landen beginnen met een startpremie van 9,25 miljoen euro aan het EK, dus ook voor Oranje geld dat. De KNVB had de eerste miljoenen daarmee binnen, voordat de bal überhaupt ging rollen in Duitsland. De verdiensten zijn inmiddels flink opgelopen. Een zege in de poule leverde één miljoen op en een gelijkspel een half miljoen. De winst op Polen (1-2) en het gelijke spel tegen Frankrijk (0-0) betekenen dat er op basis van de groepsduels 10,75 miljoen euro in het laatje is gekomen. De nederlaag tegen Oostenrijk (2-3) leverde niets op.

Oranje eindigde als derde in Groep D en wist als een van de beste nummers drie de achtste finales te bereiken. Door het bereiken van de laatste zestien incasseerde de KNVB een bonus van 1,5 miljoen euro. De verdiensten liepen daarna verder op door de ruime zege op Roemenië (3-0). Het plekje in de kwarfinale was goed voor 2,5 miljoen euro. Zaterdagavond kwam daar 4 miljoen euro bij, toen Oranje Turkije aan de zegekar bond.

De totale verdiensten van Nederland lagen daardoor al op 18,75 miljoen euro dit EK. Door de nederlaag tegen Engeland in de halve finale is dat ook de eindstand voor de KNVB. Als Nederland had gewonnen, dan was er minimaal vijf miljoen bijgekomen. Bij EK-winst was het zelfs acht miljoen geworden. Zover komt het helaas niet voor Nederland. 

Als de eindwinnaar al zijn duels in Duitsland zou winnen, dan zou er in totaal 28,25 miljoen euro te verdienen zijn, rekende de UEFA al voor. Alleen Spanje is daarvoor nog in de race.