Fan van Oranje
Nieuws

Geen wedstrijd strijd om de derde plaats dit EK

Op het EK is er geen troostfinale, in tegenstelling tot het WK. Op het Europees Kampioenschap wordt er niet gespeeld om brons tussen de verliezende halve finalisten, zoals op de wereldkampioenschappen. De winnaar van het treffen tussen Nederland en Engeland zal dus niet in aanmerking komen voor de derde plaats. Waarom is er geen troostfinale?

Het EK van 1980 was de laatste keer dat er een troostfinale was. Tsjecho-Slowakije heeft destijds na strafschoppen van Italië gewonnen. Nadien verdween de strijd om het brons van het podium. De UEFA is van mening dat een extra wedstrijd onnodige belasting voor de spelers zou veroorzaken, die er al een lang seizoen op hebben zitten.

Een zevende wedstrijd wordt hierdoor voorkomen voor de verliezers uit de halve finales. Het is opvallend dat de UEFA in de Nations League wél kiest voor een troostfinale. Dit zal op het EK niet gebeuren, wat betekent dat Frankrijk niet hoeft op te treden tegen de verliezen van het duel tussen Nederland en Engeland. Het kwam drie keer voor dat Nederland in een halve finale op het EK, namelijk in 1992, 2000 en 2004, waarin de derde plek steevast werd gedeeld.

Dit WK heeft dus, in tegenstelling tot het EK, wel een troostfinale. Het was gelukkig voor Oranje dat het in 2014 brons pakte na een klinkende 0-3 overwinning op het gastland Brazilië, onder leiding van toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Het is mogelijk dat er ook financiële motieven ten grondslag liggen aan het feit dat het WK een troostfinale kent. Een dergelijk duel zal de FIFA veel geld opleveren.