Fan van Oranje
Nieuws

Felix Zwayer fluit Nederland - Engeland

De scheidsrechter voor de EK-clash tussen Nederland en Engeland is bekend. Felix Zwayer moet de halve finale in goede banen zien te leiden, bevestigt de UEFA.

Oranje is bekend met Zwayer: de 43-jarige Duitser leidde vorige week dinsdag ook de achtste finale van het Nederlands tegen Roemenië (3-0). In de groepsfase was Zwayer al de scheidsrechter bij Italië - Albanië (2-1) en Portugal - Turkije (3-0).

download

Na het gewonnen duel met Roemenië kreeg Zwayer de nodige kritiek te verduren uit Roemeense hoek, omdat hij een overtreding op Denzel Dumfries zou hebben 'verzonnen'. Roemenië kreeg daardoor geen vrije doortocht naar het doel van Oranje. De UEFA oordeelt echter anders en heeft Zwayer beloond met een halve finale.

Zwayer was in het verleden twee keer eerder de scheidsrechter bij een duel van het Nederlands elftal. Tweemaal was het bij een thuiswedstrijd tegen Frankrijk. Zowel in 2016 (2-3) als in 2023 (1-2) werd er verloren.

Aan Zwayer kleeft ook een dubieuze geschiedenis. Hij raakte eind 2021 in opspraak, nadat hij een hoofdrol opeiste in Der Klassiker tussen Bayern München en Borussia Dortmund. Jude Bellingham, toen nog speler van Dortmund, was woest over een late penalty die Zwayer gaf aan Bayern. "Maar wat verwacht je dan ook als je de grootste wedstrijd van Duitsland laat leiden door een scheidsrechter die ooit een duel heeft gemanipuleerd", liet de Engelsman optekenen.

Zwayer was de klokkenluider bij de matchfixing-zaak rond Robert Hoyzer, nu twintig jaar geleden. Hij werd toen zelf ook voor zes maanden geschorst. Na de ophef rond Bayern - Dortmund besloot de arbiter rust te nemen en na te gaan denken over zijn toekomst, om na twee maanden de draad weer op te pakken.

De halve finale tussen Nederland en Engeland begint woensdagavond om 21.00 uur in het Signal Iduna Park in Dortmund. De winnaar speelt in de finale tegen Spanje of Frankrijk. Niemand staat op scherp, omdat alle gele kaarten na de kwartfinale zijn vervallen.

Bron: www.voetbalprimeur.nl