Fan van Oranje
Nieuws

Dortmund kleurt Oranje

Schermopname _444_

Dortmund kleurde bijna volledig Oranje toen het middaguur aanbrak. Het Nederlands elftal neemt het pas om 21.00 uur op tegen Engeland in de halve finale van het EK in Duitsland, maar de supporters maken er nu al een groot feest van in de Duitse stad. The Guardian heeft een liveblog bijgehouden en komt tot de conclusie dat Engeland eigenlijk al met 19-0 achter staat.
Schermopname _443_

Aan het eind van de ochtend kwam correspondent Paul MacInnes van de Engelse kwaliteitskrant met een update vanuit Dortmund. "De Nederlanders gaan er al tegenaan, in hun mooie pakjes, confettibommen lancerend en godawful techno-versies draaiend van liedjes over Johnny Rep vanuit een tot disco verbouwde pick-up truck", schreef de journalist verwonderd na het aanschouwen van de eerste golven van de Oranje-zee in Dortmund.

Schermopname _445_

De Engelse supporters heeft MacInnes zo te lezen nog niet of nauwelijks kunnen ontwaren. Het leidt tot een duidelijke conclusie: "Qua fans is het Nederland 19 - Engeland 0", leest het. Toch blijkt één Engelsman zich niets aan te trekken van de feestende Nederlanders: "Ik zag net wel Big Ben Foster hardlopen, dwars door de menigte heen", schrijft MacInnes. De oud-keeper, die acht keer het doel van Engeland verdedigde, is als pundit actief op EK.
Schermopname _440_

De fanwalk met Oranjesupporters naar het stadion in Dortmund begint een kwartier eerder, om 16.30 uur in plaats van 16.45 uur. De stoet vertrekt vanaf de Kleppingstrasse en legt zo'n 3,5 kilometer af. De fanzones in het Westfalenpark en Friedensplatz gaan om 13.00 uur open. Het programma op de Kampstrasse begint om 14.30 uur.
Schermopname _437_

Er stonde in de ochtend al flinke files voor de grens met Duitsland. Tienduizenden Oranjefans trekken richting Dortmund, met veel vertraging tot gevolg. Ook de grenscontroles zorgen voor filevorming.

Schermopname _439_