Fan van Oranje
Nieuws

Britten ontstelt over arbitrage tegen Oranje: 'Absolute schande'

Engelse media zijn van mening dat The Three Lions het nodige geluk hebben gehad tegen Nederland. Engeland won woensdagavond met 1-2 van het Nederlands elftal in de halve finale van het EK. Vooral de strafschop, die tot de 1-1 leidde, zorgde voor veel gespreksstof.

“Als verdediger vind ik dat de penalty een absolute schande was”, zo stelde voormalig rechtsback Gary Neville bij ITV. “Ik zou woest zijn geweest als ik zo een strafschop had tegen gekregen, zeker in zo’n wedstrijd. Hij wilde de bal spelen en er waren ook amper protesten. Echt, in geen honderd jaar is dit een penalty. Mag je dan niet eens meer proberen om een schot te blokken?”, aldus de voormalig speler van Manchester United.

Scheidsrechter Felix Zwayer kreeg veel kritiek na de halve finale
Ian Wright, voormalig speler van onder meer Arsenal, was het niet met Neville eens “Het was roekeloos van Denzel Dumfries. Als dit elders op het veld gebeurt, is dat een overtreding.” Neville kon zich absoluut niet vinden in de woorden van de oud-aanvaller. “Roekeloos? We zijn allemaal gek geworden als we dit een strafschop vinden.” Jamie Carragher is het helemaal met de oud-verdediger eens. “Nooit een penalty”, schrijft de Liverpool-icoon op X.

Ook de Britse krant The Daily Mail is niet onder de indruk van de arbitrage. “Na een week van Engelse twijfel over scheidsrechter Felix Zwayer, zijn het de Nederlanders die met fakkels zullen marcheren. Het duurde zestien minuten voordat de boze dorpelingen, die de afgelopen twee dagen hadden zitten stoven, hun hooivorken inruilden voor popcorn. Penalty voor Engeland. Voor een heel licht vergrijp, aangezien Dumfries alleen maar deed wat een verdediger moet doen. Bedankt, Zwayer. We hebben nooit aan je getwijfeld”, schrijft de krant sarcastisch.

Ook Alan Shearer, topscorer aller tijden van de Premier League, vond het geen strafschop. “Oké, er is geen twijfel dat er contact was, maar de verdediger probeerde de bal gewoon te blokkeren. Het is eigenlijk het uitzwaaien van Kane dat voor de botsing zorgt. Het is geen error waar je op terug moet komen als scheidsrechter”, zei hij bij de BBC. Voormalig international Danny Murphy, wist zelfs zeker dat de actie in de Premier League ‘nooit een penalty was geweest’.

Nieuwe beelden toonden na de wedstrijd bovendien dat de aanval in aanloop naar de strafschop afgefloten had moeten worden door Zwayer. Het was Bukayo Saka die de bal met de hand raakte. Uit de toegekende strafschop schoot Harry Kane de 1-1 binnen, vlak voor tijd besliste Ollie Watkins de wedstrijd.